Skip to content

Häiden kuvausvinkkejä

Lisää kuvausvinkkejä Kuva & Ääni -messuilta 28.2.-1.3.2020

Liity messuklubiin

Tunteita ja tekniikkaa – häiden kuvausvinkkejä

Juhlakausi lähestyy ja repustasi löytyy kamera. Hyvin suurella todennäköisyydellä sinua kysytään taltioimaan ystävien tai sukulaisten häitä tai muita juhlia. Mitä kaikkea kannattaisi ottaa huomioon, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman vaivattomasti?

Häiden kuvaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta kyseessä on hääparin elämässä ainutlaatuinen päivä, jossa ei ole varaa uusintaotoille tai kuvien kadottamiseen.
Hääkuvaus vaatii taitoa sekä nähdä otolliset kuvaustilanteet että päästä käsiksi aitoihin, tunteikkaisiin hetkiin. Hääkuvaaja Amanda Lehtola kertoo kuvausvinkkejä häiden onnistuneeseen taltiointiin. Samoilla kuvausvinkeillä ikuistat myös monet muut juhlat.

Tekniikka kuntoon – lataa akut ja tyhjennä muistikortit

Perusteellinen valmistautuminen on kaiken A ja O. Käy kuvauskalusto läpi mielellään jo edellisenä päivänä, ja varmista että kameran akut ovat täynnä ja että sinulla on tarpeeksi tyhjiä muistikortteja mukana. Mikäli mahdollista, mukana kannattaa olla myös toinen kamera siltä varalta, että pääkameralle tapahtuu jotakin.

Mikäli aiot käsitellä kuvia, ne kannattaa kuvata aina RAW-muodossa, jolloin kuvissa on enemmän säätövaraa jälkikäteen. Tämä vie enemmän tilaa muistikortilta, mutta on sen arvoista.

 

Ota selvää milloin tapahtuu mitäkin

Tapaa hääpari etukäteen tai keskustele heidän kanssaan puhelimessa. Käykää läpi päivän aikataulu ja ohjelma sekä hääparin toiveet kuvien suhteen. Hääpäivänä kaikki tapahtuu nopealla tahdilla, ja hyvällä ennakoinnilla olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tutustu kuvauspaikkoihin etukäteen

Kirkot ovat usein hämäriä ja valotilanteet saattavat olla haastavia. Kun käyt etukäteen paikalla, voit katsoa kuvakulmat ja kameran asetukset valmiiksi. Voit myös miettiä valmiiksi, mitä objektiivia kannattaa käyttää milloinkin.

Hääpäivänä kannattaa varustautua mahdollisimman äänettömillä kengillä – mikään ei häiritse vihkitilaisuutta niin paljon, kuin narisevat tai kopisevat kengät kuvaajan vaihtaessa kuvauspaikkaa.

Inspiroidu muiden kuvista

Selaa muiden hääkuvaajien ottamia kuvia – voit saada myös niistä kuvausvinkkejä hääkuvaukseen. Kiinnitä huomiota kuvakulmiin, polttoväliin, sommitteluun ja kuvien tunnelmaan. Mieti, miten ja mistä kuvat on otettu.

 

Ota ohjat käteen potrettikuvauksissa

Lähes jokainen meistä tietää sen tilanteen, kun pitäisi olla kameran edessä luontevasti. Hääpäivänä odotukset potrettien suhteen ovat korkealla, mutta harva hääpari on tottunut kuvattavana olemiseen. Paras rentouttaja hääkuvaustilanteessa on asiansa osaava kuvaaja, joka ohjeistaa hääparia erilaisiin asentoihin ja poseerauksiin, jolloin parin itsensä ei tarvitse miettiä mihin katsoisi tai laittaisi kätensä.

Mieti valmiiksi 2-3 erilaista poseerausta ja ohjaa hääpari sanallisesti tai esimerkkiä näyttämällä näihin asentoihin. Aina ei myöskään tarvitse katsoa kameraan, tunnelmalliset kuvat syntyvät usein jo sillä, että hääpari katsoo toisiaan. Myös toiminnalliset kuvat toimivat hyvin ja näyttävät luontevilta.

 

Eläydy päivän tunnelmaan, älä arastele mennä lähelle

Hääparin katseet, kyynel morsiamen äidin silmäkulmassa, naurunremakat juhlapaikan pihalla. Eläydy aistimaan päivän tunnelmaa, tarkkaile mitä ympärillä tapahtuu. Vältä neutraaleja ilmeitä ja mitäänsanomattomia kuvakulmia. Kokeile, mene lähelle, kyykisty ja kuvaa lattiatasolta tai nouse tuolille ja kuvaa ylhäältäpäin. Tällä tavoin saat ikuistettua kuviin ainutlaatuista tunnetta.

Kuvaa myös yksityiskohtia

Hääkimppu, sormukset, morsiamen hiuskoriste, sulhasen kengät, hääpari käsi kädessä… Yksityiskohtia on loputtomasti alkaen hääparin puvuista juhlapaikan koristeluihin ja kattaukseen asti. Laajojen yleiskuvien lisäksi on ihanaa uppoutua katselemaan yksityiskohtakuvia, joten kuvaa myös niitä.